EWL pozdravlja zahtev Evropskog parlamenta za usvajanje EU strategije za borbu protiv nasilja prema ženama

(Brisel, 5. April 2011) Evropski parlament je danas usvojio izveštaj o „prioritetnim oblastima“, kao i nacrt novog okvira mera za borbu protiv nasilja prema ženama, koji je izradila poslanica Eva-Brit Svenson.

EWL toplo pozdravlja ovo glasanje koje pokazuje zajedničku predanost članica/ova Evropskog parlamenta borbi protiv upornog kršenja ovog ljudskog prava. Izveštaj je veoma snažan politički dokument koji ističe potvrdu akcije na nivou EU protiv svih oblika nasilja prema ženama, uključujući tu i prostituciju.

Saopštenje za štampu Evropskog parlamenta, Brisel, 4. April, 2011

Prema usvojenom izveštaju, silovanje i druge vrste seksualnog nasilja prema ženama, trebalo bi klasifikovati kao krivično delo u svim zemljama EU,  što bi za posledicu imalo automatsko krivično gonjenje počinioca. Poslanica je, takođe, pozvala na usvajanje EU direktive za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

U rezoluciji stoji da žene u Evropi ne uživaju podjednaku zaštitu od muškog nasilja, pošto se nacionalni zakoni i mere razlikuju od države do države. Sve države članice treba da prepoznaju silovanje i seksualno  nasilje (uključujući i ono unutar braka ili bilo koje intimne neformalne zajednice) kao zločin, tvrdi Parlament. Države članice takođe moraju da obezbede da počinioci ovih dela budu po automatizmu krivično gonjeni. Bilo kakvo pozivanje na kulturnu tradiciju ili religijske prakse, kao olakšavajuće okolnosti, uključujući i tzv. „zločine u ime časti“ i žensku genitalnu mutilaciju, mora biti odbačeno.

EU direktiva protiv rodno zasnovanog nasilja

Rezolucija takođe zahteva usvajanje direktive protiv rodno zasnovanog nasilja. Oko 20-25 % svih žena u Evropi  iskusilo je čin fizičkog nasilja barem jednom u toku svog života kao odrasle osobe, a nešto više od 1/10 žena je pretrpelo seksualno nasilje sa upotrebom sile.

Uhođenje bi takođe trebalo tretirati kao oblik nasilja prema ženama i suprotstaviti se uz pomoć standardnog pravnog okvira u svim državama članicama, veruju poslanice/i.

„Žene su žrtve rodno zasnovanog nasilja, ali mi moramo da prestanemo da ih posmatramo isključivo kao žrtve“, rekla je izveštiteljka Eva-Brit Svenson. „Reč je često o snažnim ženama koje mogu, uz pravu podršku društva, izgraditi novi i bolji život za sebe i svoju decu. Ja sam veoma srećna što se Parlament danas izjasnio da je nasilje prema ženama prioritet za EU i s radošću očekujem predloge Komisije za strategiju i akcioni plan borbe protiv ove vrste nasilja.“

Sprečavanje eksploatacije garantovanjem pravne podrške i pomoći žrtvama

EU i njene države članice takođe bi trebalo da ustanove zakone koji će garantovati imigrantkinjama pravo na posedovanje sopstvenog pasoša i boravišnih dozvola, kaže se u izveštaju. Dodato je i to da bi trebalo obezbediti da osobe odgovorne za oduzimanje ovih dokumenata od žena, budu krivično gonjene.

Posle usvajanja izveštaja, usledila je i zabava-pres konferencija gde su izveštiteljka i sve/i izveštiteljke/izveštioci iz senke zahtevale/i od Komisije da ispuni svoje obećanje i usvoji EU akcioni plan za borbu protiv nasilja prema ženama.

Usvojeni izveštaj možete pročitati ovde.

Izvor: http://www.womenlobby.org/spip.php?article1441

Prevela: M. Miražić

Leave a comment