ILGA: Uprkos svemu, Evropa još uvek najtolerantnije okruženje za LGBT osobe

Evropa je najtolerantnije okruženje za LGBT populaciju, iako je na severnom Kipru seksualni odnos između muškaraca krivično delo, što je jedinstven slučaj na tom kontinentu, pokazao je najnovji izveštaj Međunarodne LGBT organizacije (Ilga).

Organizacija Ilga ipak ističe da je LGBT populacija diskriminisana u EU manje ili više u zavisnosti od zemlje. U nekim zemljama država stimuliše kršenje njihovih prava, dok ima zemalja koje obezbeđuju, ili bar tvrde da obezbeđuju jedakost pred zakonom LGBT osobama. U izveštaju se potencira da je prethodnih godina bilo pokušaja donošenja zakona koji zabranjuju širenje bilo kakvih informacija koje se odnose na neheteroseksualnu orijentaciju. Takvi zakoni su već na snazi u nekoliko regiona Rusije pod izgovorom „zaštite manjina od širenja propagande“, dok su na dnevnom redu parlamenata Litvanije i Mađarske. Nedavno je Sent Petersburg usvojio zakon koji zabranjuje „homoseksualnu propagandu“, što je potez koji se može tumačiti kao ugrožavanje slobode, navodi Euobserver.

U mnogim zemljama sloboda izražavanja se uporno krši time što se Parade ponosa ili zabrane ili ih prekinu desničarske grupe bez intervencije policije. Iako na taj način te zemlje krše međunarodne sporazume, zabrane održavanja parada su još na snazi.

Ali, čak i sa ovakvim tretmanom, u globalu, Evropa je svetski lider u jednakom tretmanu LGBT osoba. “Evropa je tradicionalno prvo mesto gde se prave prvi koraci“, rekao je Denis van der Ver, stručnjak za LGBT prava u istraživačkoj agenciji za istraživanje osnovnih prava u EU.

Od deset zemalja u svetu koje dozvoljavaju istopolni brak, sedam je u Evropi. Zakoni EU takođe zabranjuju diskriminaciju na poslu motivisanu seksualnom orjentacijom zaposlenih. Evropa je takođe usamljen primer da se na čelu država kao što su Island i Belgija nalaze istopolno orijentisane osobe koje to i ne kriju.

Iako su to dobre vesti, problema ipak ima. Prema evropskom ogranku Ilge, ni jedna zemlja u potpunosti ne može da tvrdi da pruža jednak zakonski tretman svojim LGBT građankama i građanima. Ilga takođe upozorava da zakonska ograničenja nisu u praksi garancija da nema diskriminacije.

Ustavi u samo sedam zemalja eksplicitno zabranjuju diskmriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, a samo jedan ustav na osnovu rodnog identiteta (Španija). Sa druge strane, skoro 40% zemalja u svetu, uglavnom u Africi i na srednjem istoku, i dalje kažnjava istopolnu orijentaciju. U nekim zemljama čak postoji i smrtna kazna, na primer u Mauritaniji, Sudanu, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, kao i delovoma Somalije i Nigerije.

Kako piše sajt Euobserver, ima zemalja i van EU koje jačaju toleranciju, naročito u Latinskoj Americi. Argentina je nedavno usvojila zakon o promeni pola koji će, prema ocenama stručnjaka, prevazići one usvojene u Evropi.

“Latinska Amerika je postala vrlo, vrlo značajna oblast koja daje svoj doprinos političkoj situaciji“, ocenio je Renato Sabbadini, generalni sekretar Ilge. “Evropa više nije tako zanimljiva“.

Izvor:

http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/4194-evropa-i-dalje-najprijateljskije-okrenje-za-lgbt-osobe?params=aMHuY1224M1368p1332H1308D1140m1308P1164q1260U1296LF696w1308l1368M1212E1464q1RBtB2U712164W1212j1428B1296KS768T1236F1308B1164B1260j1296zd552Q1188e1332F1308AB708ffe4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: