U Nemačkoj sistemska diskriminacija stranih roditelja

U Evropski parlament stigao je veliki broj peticija u kojima se građanke/i žale na procedure u Nemačkoj koje se odnose na razvod i starateljstvo nad decom, posebno u slučaju kada je jedan roditelj stranac. Građanke i građani, poreklom iz drugih članica EU, žale se na pristrasnost sistema u korist roditelja koji je nemačka/i državljanka/nin i tvrde da im se uskraćuje pravo na starateljstvo i viđanje deteta. Delegacija Evropskog parlamenta je boravila u Berlinu kako bi ispitala te tvrdnje, a pojedini poslanici smatraju da u Nemačkoj postoji sistemski problem.

Evropski parlament je dobio više od 120 peticija u kojima se osuđuje nemački sistem koji se odnosi na starateljstvo nad decom. “Broj žalbi koje dobijamo o toj temi je ogroman. U Nemačkoj postoji sturkturni problem”, ocenio je francuski poslanik iz redova konzervativaca u Evropskom parlamentu Filip Bulan (Phillippe Boulland). Bulan i još petoro poslanika su u novembru 2011. posetili Berlin kako bi ispitali tvrdnje građana.

Francuski poslanik je nedavno na sastanku Odbora za peticije Evropskog parlamenta ukazao na nedostatke u nemačkom sistemu do kojih je došao analizom slučajeva koji su mu dostavljeni. Odbor će, kako je rekao, zatražiti od nemačkog Saveznog ministarstva za porodicu da pronađe rešenje za jedan broj slučajeva u kojima su prekršena ljudskih prava. 

Bulan navodi da se problemi javljaju kada roditelj koji nije Nemac želi da dete odvede u svoju zemlju čak i u kratku posetu. Roditelj koji je nemački državljanin može vrlo lako da se obrati službi za zaštitu prava deteta, Jugendamt, i da i bez dokaza prijavi da postoji opasnost da mu je dete oteto. 

“Tada se pokreće paklena mašina”, kaže Bulan. Roditelj stranac gubi pravo na starateljstvo ili posete, a da ga pritom ne sasluša sudija niti ima mogućnost žalbe. Zbog toga postoji opasnost da u potpunosti izgubi kontakt sa deteom, što bi moglo da potraje godinama. 

To se desilo Mari Galimar-Gajs (Marie Galimard-Geiss) koja zajedno sa drugim majkama suočenim sa istim problemom, protestovala 16. januara ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu. Ova 31-ogodišnja Francuskinja se od septembra 2010. bori kako bi mogla ponovo da vidi Astrid i Ervina (Erwin) koji sada imaju 6 i 8 godina. 

Njena greška u očima nemačkih vlasti je bila ta što je, dok je još živela u Nemačkoj i imala starateljstvo nad decom, pokazala nameru da se preseli u blizini granice sa Francuskom. Njen bivši muž ju je optužio da želi da decu odvede u Francusku i odmah joj je ukinuto starateljstvo. “Od tada, ako im priđem po izlasku iz škole, učiteljica zove policiju”, kaže ova Francuskinja koja prema odluci nemačkog suda mora da plaća mesečnu alimentaciju od oko 500 evra. 

“Ponudili su mi da vidim decu ali samo u prostorijama Jugendamta, u prisustvu službenika, uz uslov da im se ne obraćam na francuskom”, kaže Mari Galimar-Gajs. Ona ipak gaji izvesnu nadu: nakon mnogo žalbi mogla bi da predstojeći raspust u februaru provede s kćerkom. 

U delegaciji poslanika Evropskog parlamenta koji su boravili u Berlinu bila su i dva poslanika iz Nemačke koji ne gledaju blakonaklono na zamerke upućene Nemačkoj. U tome postoji zlonamerno uopštavanje, smatra konzevativac Rajner Viland (Rainer Wieland) koji smatra da sudovi ili Jugendamt nisu naklonjeniji nemačkim roditeljima. 

Vođa parlamentarne misije, Malinova Jotova iz Bugarske, međutim kaže da je samo protiv Nemačke podnet toliki broj peticija koje se odnose na bolne razvode. 

Mari Galimar-Gajs smatra da francuske vlasti moraju da prestanu da okreću glavu od problema i da se pozabave njime.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: