Poljski radikali sudski zaštitili homofobične simbole

Okružni sud u Varšavi izazvao je skandal pošto je registrovao zvanično nekoliko simbola poljskih radikalnih nacionalista, među njima i uvredljivi opsceni znak u stilu saobraćajnog, sa porukom “Zabrana homoseksualnih odnosa”. U Poljskoj se od 2001. održavaju gej parade, a istovremeno okupljanja održavaju i nacionalisti koji se tome protive. Poljska policija ipak svaki put uspeva da zadrži situaciju pod kontrolom i izbegne nerede. Politika prema homoseksualcima se ne propisuje na nivou EU, ali se od zemalja članica traži tolerancija prema svim manjinama, pa i prema seksualnim. Zato je u EU bila negativno ocenjena zabrana ovogodišnje gej parade u Srbiji.

Radikalni nacionalisti iz Narodnog preporoda Poljske (NOP) registrovali su u sudu kao svoje simbole ruku sa mačem, keltski krst i crtež u vidu saobraćajnog znaka “zabrana homoseksualnih odnosa” na kojoj stoje dva pešaka, jedan stoji uspravno iza leđa drugom koji je pognut a preko njih je crvena linija zabrane.

Taj “saobraćajni znak” širom Poljske nose ekstremisti i radikalni nacionalisti kada pokušavaju da ometu i napadnu preko kordona policije gej parade i marševe tolerancije i obično skandiraju i vulgarne parole protiv seksualnih manjina a pre svega protiv seksa dvojice muškaraca. Takav znak su ekstremisti, protivnici gej parada, lepili po gradu uoči najavljene, a kasnije zabranjene, Parade ponosa u Beogradu ove godine.

Sud u Varšavi je na osnovu veštačenja i taj “znak” registrovao kao simbol i on sada uživa punu zaštitu, pošto NOP moze da podnese prijavu protiv svakoga ko vređa njihove simbole.

“Do sada naši simboli nisu bili ilegalni, ali često su ljudi koji se njima služe doživljavali neprijatnosti zbog čudnih interpretacija tih simbola”, kazao je televiziji TVN24 jedan od vođa NOP David Gašinjski, mada je dopustio da ti simboli jesu kontroverzni. 

Organizacije za ljudska prava i medije šokiralo je i objašnjenje veštaka na osnovu kojeg je sud odobrio i registrovao “saobraćajni znak” radikalnih nacionalista.

Obojica veštaka ocenili su da je znak zaista vulgaran ali da u njemu nema podsticanja na rasnu ili etničku mržnju a takođe da ne širi ni fašističke ni neonacističke ideje, pa može da bude zaštićen zakonom pred vređanjem. “Iz sadržaja znaka koji ima strukturu saobraćajnog proizilazi jedino zabrana homoseksualnih polnih odnosa na javnim mestima, što je u skladu sa preovlađujućim običajima i moralom”, ocenili su veštaci. 

“Kod tog znaka zavisi kako se koristi. Ako bi neko nosio taj znak i vikao ‘homoseksualci u gasne komore’, tada bi svaki znak, čak i da je to samo bela zastava za mene bio poziv za napad na homoseksualce”, kazao je radiju TOK FM jedna od veštaka Pavel Novak.

Aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava zatražili su od poljske zaštitnice građanki/a Irene Lipovič da se pozabavi odlukom suda.

Gej parade se održavaju od 2001. u Varšavi. Tadašnji gradonačelnik, kasnije predsednik Poljske, pokojni Leh Kačinjski 2004. godine zabranio je paradu. ali je ona održana uprkos zabrani, a Ustavni sud Poljske kasnije je tu zabranu proglasio nelegalnom. U tim paradama učestvuju i političari.

Slična okupljanja održavaju se i u drugim gradovima, a poljska policija, jedina u postkomunističkoj Evropi, ume bez problema da odbrani parade i izbegne incidente koji bi mogli nastati zbog istovremenih okupljanja nacionalističkih ekstremista. To je ove godine pokazano u Vroclavu, gde je održan Marš tolerancije istog dana kada je u Beogradu trebalo da bude održana Parada ponosa, koja je zabranjena sa obrazloženjem da je njeno održavanje isuviše rizično. Prošle godine u Beogradu Parada je održana, ali uz velike probleme i nasilje na ulicama.

Poslanici Saveza demokratske levice podneli su proletos predlog zakona o registrovanom partnerstvu koji bi rešio pitanja nasleđivanja i uzajamnih obaveza životnih partnera, bez obzira da li su različitog ili istog pola. U Sejmu i Senatu poljskog parlamenta, međutim, nije postoala politička volja da se taj zakon usvoji.

Izvor: EurActiv.rs http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/3132-poljski-radikali-sudski-zatitili-homofobine-simbole?params=uIqYb3876o4332O4218m4142T3610I4142R3686X3990A4104S2204j4142f4332Y3838T4636s3QSml4c938686U3838J4522V4104y2432s3914L4142o3686e3990H4104H1748V3762A4218R4142K2242Ga0S

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: