Salcburg nagrađen za pristupačnost

U EU živi 80 miliona osoba sa invaliditetom. Žene i muškarci sa invaliditetom su siromašnije/i od proseka, a manje ih je zaposleno i uključeno u srednje obrazovanje. Jedna od aktivnosti koju Evropska komisija sprovodi u cilju unapređenja njihovog položaja je dodela nagrada gradu koji učini najviše da osobama sa invaliditetom omogući što bolji pristup javnim mestima i uslugama, a time i uključivanje u društveni život. Ovogodišnja nagrada pripala je austrijskom gradu Salcburgu. Time su, kako je saopšteno, nagrađena dugoročna posvećenost, usaglašen pristup i odlični rezultati u unapeđenju pristupačnosti, što je postignuto uz neposredno učešće osoba sa invaliditetom.

 Evropska komesarka za pravdu Vivijan Reding (Viviane) obznanila je dobitnika povodom Evropskog dana osoba sa invaliditetom i ukazala da nagrada Grad pristupačnosti doprinosi promociji dobre prakse u Evropi u trenutku kada je stanovništvo sve starije, pa samim tim potrebe za povećanjem pristupačnosti sve veće.

“U srži strategije za Evropu bez prepreka je da omogućimo normalan žvot svakome”, navela je Reding. 

Ona je istakla da dostupnost može da bude i stimulans za inovacije i privredni rast. To je potkrepljeno i ranijim podacima Komisije. Jedna studija u Nemačkoj pokazala je da bi poboljšanjem dostupnosti putovanja za žene i muškarce sa invaliditetom turistička industrija te zemlje povećala godišnju dobit za između 620 miliona i 1,9 milijardi evra. U Velikoj Britaniji je pak zabeleženo da je lanac supermarketa ulaganjem 35.000 funti u pristupačnost internet adrese doneo godišnji prihod veći od 13 miliona funti.

 Među osobama sa invaliditetom, prema podacima Evropske komisije, stopa zaposlenosti je oko 50%, a među onima sa veoma ozbiljnim i ozbiljnim nivoom invaliditeta imaju između 19,5 i 44,1%. Manja zaposlenost sa sobom nosi i veći rizik od siromaštva, pa je tako stopa siromaštva 70% viša među osobama sa invalditetom.

Procenjuje se da svaka/i šesta/i evropljanka/nin ima neki oblik invaliditeta. Tržište opreme za pomoć vredno je 30 milijardi evra. Procenjuje se da bi se povećanjem svesti i zajedničkih aktivnosti smanjio trošak za te uređaje zahvaljujući ekonomiji obima.

Pokazalo se takođe da osobe sa invaliditetom imaju manje mogućnosti za školovanje. U uzrastu između 16 i 19 godina, 37% njih ne učestvuje u obrazovanju, dok kod oni kojih nemaju nikakav problem iznosi 17%.

 Za ovogodišnji Grad pristupačnosti odabran je baš Salzburg zbog napretka u više oblasti – zgrade, javni prostor, transport i slična infrastruktura, informacije i komunikacije, uključujući nove tehnologije, javne ustanove i usluge.

 Među finalistima bili su i:

•Krakov u Poljskoj, zbog posvećenosti unpaređenju dostupnosti u okolnostima nepristupačne infrastrukture i za posebnu pažnju koja se poklanja dostupnosti spomenika.

•Marburg u Nemačkoj zbog dugoročne posvećenosti pristupačnosti za sve, kao i za dugoročnu jasnu strategiju i primernu integraciju osoba sa invaliditetom u projekte u toj oblasti, i to od planiranja do sprovođenja.

•Santander u Španiji, za kvalitet i održivnost rezultata.

 Posebne pohvale dobili su i Grenobl u Francuskoj, Ljubljana u Sloveniji, Olomouc u Češkoj, Terasa u Španiji.

Izvor: EurActiv.rs  http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/3226-salcburg-nagraen-za-pristupanost?params=TZHePzl918xa1026TIJ999HFc981dOq855HgB981FFg873ICD945WzI972vWh522LKx981wE1026bBL909AV1098SpFgTeM3a9QO9873dUZ909BW1071NjQ972YOt576vpC927duu981rXp873TBF945gIL972Lun414PjJ891GeN999ndM981JCi531c6qV

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: